Hírek

Mária szobor és harangláb újraszentelése

 

 

A Rákóczi út és Ráchegy utca sarkán álló

Mária szobor és harangláb

újraszentelése

2015 június 27

 

 

Az elődök tiszteletére a Rác negyed (volt Felnémeti negyed) fertálymesterei a Heves Megyei Vízmű jelentős segítségével felújították a Rác hóstyai Mária szobrot és a haranglábat.

 

 


 

Kőteleky Dénes fertálymesternek, a felújítás kezdeményezőjének és fő adományozójának beszéde az újraszentelésen:

 

Tavaly év végén a negyed fertálymestereinek kis suttogóján döntöttünk arról , hogy ebben az évben az itt látható két szakrális emléket felújítjuk . Döntésünket két szempont vezérelte egyrészt tisztelgés elődeink valamint a negyed lakói előtt . Akik anyagi áldozatot vállalva az 1740-50 között a Mária szobrot felállítatták és a későbbi években is felújították . 1839 júniusában a szobor renoválása után került sor Péter-Pál napján a megáldására és az ezt követő években búcsú járó hely is lett.

A haranglábat 1844-ben a negyed fertálymesterei állítatták amihez a fát Pyrker János László egri érsek adományozta, a harang árát a fertálymesterek adták össze . A harang is áldozata lett az első világ háború rekvirálásának . 1921-ben körmenet során prédikációt és litániát követően szentelték fel az új harangot aminek az árát is a negyed fertálymesterek adták össze . A harangon a következő olvasható „Isten dicsőségére szerkesztette az egri felnémeti negyed fertálymesteri kara 1921-ben Öntette Szlezák László harangöntő Budapesten .

A másik szempont pedig az volt ,hogy jövő év februárjában lesz 20 –éves a fertálymesteri hagyomány újra indítása Egerben.

Az elhatározást tett követte, a negyed fertálymestereinek pénzbeli és fizikai munkájának valamint a Heves megyei Vízmű Zrt egri üzemigazgatóságának köszönhetően valósult meg a felújítás .

Ezek a szakrális építmények ugyanúgy hozzátartoznak a városképhez mint az épületek,szobrok,parkok. Példázzák egy városrész lakóinak összetartozását és a Keresztényhithez való elkötelezettségüket .Mi elődeinknek dédszüleinknek tartozunk azzal , hogy az általuk létrehozott értékeket megőrizzük, rendbe tartjuk és felújítjuk . Mindig is vallottam és vallom, hogy egy nemzet, város, városrész kötelessége hagyományainak ápolása, értékeinek megóvása és átadása a következő nemzedékeknek .A fertálymesteri testület is ezt a szellemiséget hirdeti hisz a mai zaklatott , elanyagiasult világban egyre inkább szükség van , a keresztényi hitre, egymás segítésére , szeretetére, a közösségi összetartozásra .Bízom benne , hogy az utánunk jövő generációk az általunk képviselt elveket , értékeket tovább viszik . 

 

 


 

 

 Kerékgyártó József ismertetője a Mária szoborról és a haranglábról.

 

 Az újraszentelés képei megtekinthetők itt.

 

A szobor és a Ráchegy utca archív képei: (Rabócki Sándor képei)