Hírek

Mária szobor és harangláb újraszentelése

 

 

A Rákóczi út és Ráchegy utca sarkán álló

Mária szobor és harangláb

újraszentelése

2015 június 27

 

 

Az elődök tiszteletére a Rác negyed (volt Felnémeti negyed) fertálymesterei a Heves Megyei Vízmű jelentős segítségével felújították a Rác hóstyai Mária szobrot és a haranglábat.

 

 


 

Kőteleky Dénes fertálymesternek, a felújítás kezdeményezőjének és fő adományozójának beszéde az újraszentelésen:

 

Tavaly év végén a negyed fertálymestereinek kis suttogóján döntöttünk arról , hogy ebben az évben az itt látható két szakrális emléket felújítjuk . Döntésünket két szempont vezérelte egyrészt tisztelgés elődeink valamint a negyed lakói előtt . Akik anyagi áldozatot vállalva az 1740-50 között a Mária szobrot felállítatták és a későbbi években is felújították . 1839 júniusában a szobor renoválása után került sor Péter-Pál napján a megáldására és az ezt követő években búcsú járó hely is lett.

A haranglábat 1844-ben a negyed fertálymesterei állítatták amihez a fát Pyrker János László egri érsek adományozta, a harang árát a fertálymesterek adták össze . A harang is áldozata lett az első világ háború rekvirálásának . 1921-ben körmenet során prédikációt és litániát követően szentelték fel az új harangot aminek az árát is a negyed fertálymesterek adták össze . A harangon a következő olvasható „Isten dicsőségére szerkesztette az egri felnémeti negyed fertálymesteri kara 1921-ben Öntette Szlezák László harangöntő Budapesten .

A másik szempont pedig az volt ,hogy jövő év februárjában lesz 20 –éves a fertálymesteri hagyomány újra indítása Egerben.

Az elhatározást tett követte, a negyed fertálymestereinek pénzbeli és fizikai munkájának valamint a Heves megyei Vízmű Zrt egri üzemigazgatóságának köszönhetően valósult meg a felújítás .

Ezek a szakrális építmények ugyanúgy hozzátartoznak a városképhez mint az épületek,szobrok,parkok. Példázzák egy városrész lakóinak összetartozását és a Keresztényhithez való elkötelezettségüket .Mi elődeinknek dédszüleinknek tartozunk azzal , hogy az általuk létrehozott értékeket megőrizzük, rendbe tartjuk és felújítjuk . Mindig is vallottam és vallom, hogy egy nemzet, város, városrész kötelessége hagyományainak ápolása, értékeinek megóvása és átadása a következő nemzedékeknek .A fertálymesteri testület is ezt a szellemiséget hirdeti hisz a mai zaklatott , elanyagiasult világban egyre inkább szükség van , a keresztényi hitre, egymás segítésére , szeretetére, a közösségi összetartozásra .Bízom benne , hogy az utánunk jövő generációk az általunk képviselt elveket , értékeket tovább viszik . 

 

 


 

 

 Kerékgyártó József ismertetője a Mária szoborról és a haranglábról.

 

 Az újraszentelés képei megtekinthetők itt.

 

A szobor és a Ráchegy utca archív képei: (Rabócki Sándor képei)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szomszédünnep Rác hóstya Eger 2016. június 4.

A szomszédünnep alkalmából a Rác negyed fertálymesterei 2016. június 4-én szombaton 9:00 és 14:00 között színes rendezvényt tartanak az Agria-humán Kft. (volt XII-es iskola) udvarán. Eger, Iskola utca 2. A kővágó lépcsősor tetején lévő hátsó udvaron.)

Ebből az alkalomból a fertálymesterek találkozóra hívják a negyed lakóit egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre. Ez alkalom arra, hogy saját készítésű sütemények és harapnivalók mellett a negyed lakói - akik eddig talán csak látásból ismerték egymást - szót váltsanak és jobban megismerjék egymást. Aki szeretné jobban megismerni a szomszédját, csatlakozzon hozzánk, vegyen részt rendezvényünkön, hozzon néhány süteményt, harapnivalót.  Szóljon szomszédainak, ők pedig a saját szomszédaiknak. 

Bővebben: Szomszédünnep Rác hóstya Eger 2016. június 4.

Szomszédünnep Rác hóstya Eger 2017. május 27.

A szomszédünnep alkalmából a Rác negyed fertálymesterei 2017. május 27-én szombaton 10:00 és 16:00 között színes rendezvényt tartanak az Agria-humán Kft. (volt XII-es iskola) udvarán. Eger, Iskola utca 2. A kővágó lépcsősor tetején lévő hátsó udvaron.)

Ebből az alkalomból a fertálymesterek találkozóra hívják a negyed lakóit egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre. Ez alkalom arra, hogy saját készítésű sütemények és harapnivalók mellett a negyed lakói - akik eddig talán csak látásból ismerték egymást - szót váltsanak és jobban megismerjék egymást. Aki szeretné jobban megismerni a szomszédját, csatlakozzon hozzánk, vegyen részt rendezvényünkön, hozzon néhány süteményt, harapnivalót.  Szóljon szomszédainak, ők pedig a saját szomszédaiknak. 

A rendezvény programja a következő: 

09:00 Kapunyitás(Agria-humán Kft. Eger, Iskola utca 2.).

10:00 Megnyitó. A negyed legidősebb lakójának köszöntése, megajándékozása.

10:15 A hivatalban lévő fertálymester bemutatása.

10:30 Fertálymester kórus énekel. Makó János harmonikázik.

11:00 Rock and Roll bemutató

11:30 Újraélesztés - ismeretterjesztő előadás

12:00 Kerékpáros ügyességi verseny gyerekeknek.

12:30 Táncos produkció. Eger Energy Aerobic Egyesület.

13:00 Kutyaszépségverseny.

14:00 Aszfaltrajzverseny értékelése.

16:00 Kapuzárás.

 

 

10:00-13:00: Póni lovaglás, simogatás.(Mental-Mankó Alapítvány.) Fagylalt árusítás. Aszfaltrajzverseny. Koleszterinszint, vérnyomás, vércukor mérés. 

Fotók a szomszédünnepről és a fertálymesterekről

A szomszédünnep szórólap PDF-ben

Európai szomszédünnep

Ausztáliai szomszédünnep

 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.