LELEKI PROGRAMOKON VALÓ RÉSZVÉTELÜNK

Az Egri Fertálymesteri Testületet egy SZERETETKÖZÖSSÉG. Nem különböző feltételek, nem valamilyen érdek, nem az anyagi haszon, nem címek megszerzésére való törekvés kovácsol össze bennünket, hanem az egymás iránti önzetlen szeretet.

A szeretet a jóra szolgáló erő, a Teremtő nyelvén szól és a vele való kapcsolat szerves része. Valójában isteni cselekedet és a legtisztább módja annak, hogy egy másik ember és a magunk lelkét tápláljuk. Kötelességünk tehát, hogy munkánkkal és szenvedéseinkkel, egymás elfogadásával és szolgálatával a szeretet civilizációját építsük.

Fényképek


Mária szobor a haranglábbal

A II. Rákóczi Ferenc utca, Könyök utca és a Ráchegy utca találkozásában egy füves területen található az ún. Csengős Mária-szobor. Mivel állagát az időjárási körülmények elégé lerontották a Rác hóstya negyed fertálymesterei kezdeményezték a szobor és a harangláb  felújítását. Az elhatározást tett követte, a negyed fertálymestereinek pénzbeli és fizikai munkájának valamint a Heves megyei Vízmű Zrt. egri üzemigazgatóságának köszönhetően valósult meg a felújítás.

Ezek a szakrális építmények ugyanúgy hozzátartoznak a városképhez mint  az épületek, szobrok,parkok.  Példázzák egy városrész lakóinak összetartozását és a Keresztényhithez való elkötelezettségüket. A mi elődeinknek dédszüleinknek tartozunk azzal, hogy az általuk létrehozott értékeket megőrizzük, rendbe tartjuk és felújítjuk.

A fertálymesteri testület is ezt a szellemiséget hirdeti, hisz a mai zaklatott, elanyagiasodott világban egyre inkább szükség van, a keresztényi hitre, egymás segítésére, szeretetére,  a közösségi összetartozásra. Bízom benne, hogy az utánunk jövő generációk az általunk képviselt elveket, értékeket tovább viszik.

 

A műemlékegyüttes  története                    A műemlékegyüttes  képei


 

Kulturális tevékenység

 

Fertályunk 4 tagja (Bíró Attila, Für István, Petrovics József Pál, Rohlicsek István) rendszeresen részt vesz a Fertálymesteri énekkar munkájában. Heti rendszerességgel járnak próbákra, illetve évente 8 - 10 alkalommal fellépnek különböző rendezvényeken (pl. Hanyi kápolnánál rendezett koncerten, ökumenikus héten az egri református templomban, a Bartakovics Béla Művelődési Központ által szervezett Éneklő Magyarország rendezvényein, a felsőváros és  a saját magunk által szervezett rendezvényeken, stb.), ezzel is népszerűsítve a fertályunkat.

- Fotók -


 

 

Főzőversenyeken való indulás


Az egri fertálymesteri testület és a Rác hóstya negyed  népszerűsítése érdekében Merczel Imre ("Főszakács") és Petrovics József Pál ("Főkukta") feleségeikkel együtt több főzőversenyen elindultak, mint fertálymesteri csapat. Ezen próbálkozásaikat többnyire sikerek kisérték, ami a jövőre nézve is erőt ad nekik.  

2016 - Verpelét - I. hely

2017 - Verpelét - Különdíj

2018 - Felnémet - II. hely

és Verpelét - II. hely

Természetesen ennek háttere, hogy a szomszédünnepek, a horgászverseny bográcsosait is ez a csapat főzte, főzi a résztvevők nagy megelégedésére.

 

A verseny fotói


Horgászversenyek

A rác hóstya negyed szervezésében - először a fertálymesteri testület '96-os fennállása óta - horgászversenyt hirdettünk a fertálymesteri testület és kedves családjaik részére. Mivel egy jól sikerült rendezvényt sikerült összehozni, így úgy gondoltuk hagyományt teremtünk belőle. A IX. fertály fertálymesterei, a két főszervező Jávorszki János és Seres László irányítása mellett vállalta a horgászversenyek megrendezését. Az ebéderől Merczel Imre ("Főszakács"), Fűr István és Petrovics József Pál ("Főkukták") gondoskodnak, a feleségeik maximális segédkezése mellett.

 

Fényképek _1 Fényképek_2

 

Jégkomandó

Rác hóstyánkon  található lépcsösor (113 lépcsö) megtisztítása

Vissza