Fertálymesteri avatás:

Minden év februárjában, a Szt. Apollónia vértanú ünnepéhez legközelebb eső szombaton avatják fel az új fertálymestereket. A hagyományokhoz híven szentmisével kezdődik a fertálymesterek avatása. A Bazilikából az elhunyt fertálymesterek emlékére állított kopjafához mennek, hogy imát mondjanak egykori társaikért. Ezután átvonulnak a városházára, ahol a polgármester előtt esküt tesznek, majd a főkapitány felavatja a suttogón megválasztott új tagokat.  A felavatást követi egy letéti trakta, ahol a leköszönő és az új fertálymesterek feleségeikkel vesznek  részt. Majd este bállal zárul a negyedmesterek avatási ünnepe.

A fertálymesteri bot: A bot régen olyan jelkép volt, mint a bíró pálcája. Arra is jogot jelentett, hogy az utcán egy rendbontót azonnal megbüntessenek vele. A régiek különbözőek voltak, de ma már egységes kinézetük van. A másfél méteres somfa, szőlőgyökér, vagy tölgyfa bot hivatalos tartozéka a fertálymesteri viseletnek ma is. Minden évben a használója átadja az utódjának. A hivatalban lévő fertálymester egy szalagot köt rá a nevével és az évszámmal. Régen ezt még a botokba is bevésték. Egy régi boton például 121 név látható az 1820-1948 közötti időszakból.

A százráncú köpeny: A sajátos százráncú köpenyt fekete posztóból varrták, bársony gallérú, belül piros posztóval bélelték. Jár hozzá egy (süveg - 2015-ig) fekete kalap és a kör alakú jelvény is. A bokáig érő köpeny alja hat méter kerületű, a nyakán ezüst csatt fogja össze. Alakja évszázadok óta azonos.

Zászló: 1896-ban már volt zászlója a testületnek. A mostanit 2000-től használják.

Tabló, fotó: 1849 óta készültek díszes tablók a fertálymesterek névsorával. 1869-től pedig már fotókon is megörökítették a tagokat. Az újonnan választott 16 tagot a Városházán, az egri vár védelmét ábrázoló festmény előtt szokták lefotózni.

 

Avatási fotók


 

 

Fertálymesteri közgyűlés :

Az éves tervnek megfelelően minden év januárjában megtartásra kerül a fertálymesteri testület közgyűlése. Itt megtörténik a vezetőség beszámolója az elmúlt évben végzett munkáról, elhangzik a  pénzügyi beszámoló, elfogadásra kerülnek a negyedek által jelölt új fertálymesterek. Továbbá elfogadásra kerül az adott év feladatai a hozzá kapcsolódó pénzügyi tervel. Megbeszélésre kerülnek a közgyűlésre tartozó, az egész testületet érintő egyéb ügyek, feladatok. Befejezés képen pedig disznótoros vacsora következik.

Lássuk az erről készült képeket


 

Fertálymesteri karácsony :

 

December közepén a fertálymesteri testület is megtartja a saját karácsonyi ünnepségét. Az ünnepség keresztény értékeknek megfelelő erkölcsi, lelki ráhangolással kezdődik, melyet kis ünnepi műsor követ, ezt követően pedig a negyedek által a következő évre javasolt új fertálymesterek bemutatkozása következik. Az ünnepség egy kis agapéval (kvaterkázással) zárul.

Az ünnepség képeiSZOMSZÉDÜNNEP:

 

A szomszédünnep alkalmából  a fertálymesterek találkozóra hívják a negyed lakóit egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre. Ez alkalom arra, hogy saját készítésű sütemények és harapnivalók mellett a negyed lakói - akik eddig talán csak látásból ismerték egymást - szót váltsanak és jobban megismerjék egymást. Aki szeretné jobban megismerni a szomszédját, csatlakozzon hozzánk, vegyen részt rendezvényünkön, hozzon néhány süteményt, harapnivalót.  Szóljon szomszédjainak, ők pedig a saját szomszédjaiknak.

Az alábbi interaktív gombokra (linkekre) kattintva érhetők el a szomszédünnep fotói:

2013 2014 2015 2016 2017Karácsonyfa állítás:

A fertálymestereink, a hóstya, (a negyed) lakóinak ezzel a tiszteletbeli gesztussal is szeretnének örömöt szerezni. A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, általában a fenyőfélék közül választott örökzöld növény. Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században. A karácsony ugyan egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek a hívek, de elvilágiasodott formájában és szokásaiban is közkedveltté vált az évszázadok alatt kialakult karácsonyi ünnepkör adventtől vízkeresztig.

 

Az első feldíszített karácsonyfát Angliában Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg állította (1848)

 2015 2016 2017Nagysuttogók képekben:

A fertálymesteri testület éves programjának megfelelően évente 7 alkalommal a kijelölt negyedek nagysuttogót rendeznek, egy-egy negyedre kb. 2 évente kerül sor. A nagysuttogókra a teljes fertálymesteri testület meg van híva. A nagysuttogók alkalmával az adott negyed bemutatkozik; beszámol az eltelt két évben végzett munkájáról; előadást tart a negyedre jellemző érdekes témáról; majd traktára hívja a megjelent fertálymestereket.

Nagysuttogókról általában Általunk rendezett nagysuttogók
Képek a n-suttogókról Képek a n-suttogókról
Kissuttogó képekben:

A Rác hóstya (a negyed) éves programjának megfelelően évente 7 - 8 alkalommal a negyed kissuttogót rendez. A kissuttogókra a negyed teljes fertálymesteri állománya meg van híva. A kissuttogók alkalmával  megbeszélésre, megvitatásra kerül a negyed soron következő feladatai, illetve a negyedben felmerülő egyéb problémák, a fertálymestereink további felvetései. A kissuttogók képei (a teljesség igénye nélkül) az alábbi interaktív gombról tekinthetőek meg.

KissuttogóinkVissza