Fertálymesteri avatás

 

Minden év februárjában, a Szt. Apollónia vértanú ünnepéhez legközelebb eső szombaton avatják fel az új fertálymestereket. A hagyományokhoz híven szentmisével kezdődik a fertálymesterek avatása. A Bazilikából az elhunyt fertálymesterek emlékére állított kopjafához mennek, hogy imát mondjanak egykori társaikért. Ezután átvonulnak a városházára, ahol a polgármester előtt esküt tesznek, majd a főkapitány felavatja a suttogón megválasztott új tagokat.  A felavatást követi egy letéti trakta, ahol a leköszönő és az új fertálymesterek feleségeikkel vesznek  részt. Majd este bállal zárul a negyedmesterek avatási ünnepe.

A fertálymesteri bot: A bot régen olyan jelkép volt, mint a bíró pálcája. Arra is jogot jelentett, hogy az utcán egy rendbontót azonnal megbüntessenek vele. A régiek különbözőek voltak, de ma már egységes kinézetük van. A másfél méteres somfa, szőlőgyökér, vagy tölgyfa bot hivatalos tartozéka a fertálymesteri viseletnek ma is. Minden évben a használója átadja az utódjának. A hivatalban lévő fertálymester egy szalagot köt rá a nevével és az évszámmal. Régen ezt még a botokba is bevésték. Egy régi boton például 121 név látható az 1820-1948 közötti időszakból.

A százráncú köpeny: A sajátos százráncú köpenyt fekete posztóból varrták, bársony gallérú, belül piros posztóval bélelték. Jár hozzá egy (süveg - 2015-ig) fekete kalap és a kör alakú jelvény is. A bokáig érő köpeny alja hat méter kerületű, a nyakán ezüst csatt fogja össze. Alakja évszázadok óta azonos.

Zászló: 1896-ban már volt zászlója a testületnek. A mostanit 2000-től használják.

Tabló, fotó: 1849 óta készültek díszes tablók a fertálymesterek névsorával. 1869-től pedig már fotókon is megörökítették a tagokat. Az újonnan választott 16 tagot a Városházán, az egri vár védelmét ábrázoló festmény előtt szokták lefotózni.

 

Avatási fotók

 


 

 

Fertálymesteri közgyűlés ÉS DISZNÓTOROS VACSORA

 

Az éves tervnek megfelelően minden év januárjában megtartásra kerül a fertálymesteri testület közgyűlése. Itt megtörténik a vezetőség beszámolója az elmúlt évben végzett munkáról, elhangzik a  pénzügyi beszámoló, majd elfogadásra kerülnek a negyedek által jelölt új fertálymesterek. Továbbá elfogadásra kerül az adott év feladatai a hozzá kapcsolódó pénzügyi tervel. Megbeszélésre kerülnek a közgyűlésre tartozó, az egész testületet érintő egyéb ügyek, feladatok. Befejezés képen pedig disznótoros vacsora következik, kötetlen beszélgetés, közösség építés.

A disznótoros  vacsora előkészítésében fertályunk több tagja is részt vesz (Borosi Ákos, Für István, Jávorszki János, Merczel Imre), sőt Merczel Imre és neje (Ibolya) főszerepet játszik a finom vacsorához szükséges hurka, kolbász ízesítésében, elkészítésében, majd a nagysuttogókra szánt szalonnák pácolásában, sóoldatban való érlelésében.

 

- Fotók -

 


 

FERTÁLYMESTERI  KARÁCSONY

 

December közepén a fertálymesteri testület is megtartja a saját karácsonyi ünnepségét. Az ünnepség keresztény értékeknek megfelelő erkölcsi, lelki ráhangolással kezdődik, melyet kis ünnepi műsor követ, ezt követően pedig a negyedek által a következő évre javasolt új fertálymesterek bemutatkozása következik. Az ünnepség egy kis agapéval (kvaterkázással) zárul.

- Képek -


SZOMSZÉDÜNNEP

 

A szomszédünnep alkalmából  a fertálymesterek találkozóra hívják a negyed lakóit egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre. Ez alkalom arra, hogy saját készítésű sütemények és harapnivalók mellett a negyed lakói - akik eddig talán csak látásból ismerték egymást - szót váltsanak és jobban megismerjék egymást. Aki szeretné jobban megismerni a szomszédját, csatlakozzon hozzánk, vegyen részt rendezvényünkön, hozzon néhány süteményt, harapnivalót.  Szóljon szomszédjainak, ők pedig a saját szomszédjaiknak.

Az alábbi interaktív gombokra (linkekre) kattintva érhetők el a szomszédünnep fotói:

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019Karácsonyfa állítás

A fertálymestereink, a hóstya, (a negyed) lakóinak ezzel a tiszteletbeli gesztussal is szeretnének örömöt szerezni. A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, általában a fenyőfélék közül választott örökzöld növény. Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században. A karácsony ugyan egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek a hívek, de elvilágiasodott formájában és szokásaiban is közkedveltté vált az évszázadok alatt kialakult karácsonyi ünnepkör adventtől vízkeresztig.

 

Az első feldíszített karácsonyfát Angliában Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg állította (1848)

   2 0 1 5 2 0 1 6 2 0 1 7 2 0 1 8Nagysuttogók

 

A fertálymesteri testület éves programjának megfelelően évente 7 alkalommal a kijelölt negyedek nagysuttogót rendeznek, egy-egy negyedre kb. 2 évente kerül sor. A nagysuttogókra a teljes fertálymesteri testület meg van híva. A nagysuttogók alkalmával az adott negyed bemutatkozik; beszámol az eltelt két évben végzett munkájáról; előadást tart a negyedre jellemző, érdekes témáról; majd traktára hívja a megjelent fertálymestereket, kvaterkázással töltenek 1 - 1,5 órát.

Általunk rendezett nagysuttogók  

2012 2014 2016 2019Kissuttogó

 

A Rác hóstya (a negyed) éves programjának megfelelően évente 7 - 8 alkalommal a negyed kissuttogót rendez. A kissuttogókra a negyed teljes fertálymesteri állománya meg van híva. A kissuttogók alkalmával  megbeszélésre, megvitatásra kerül a negyed soron következő feladatai, illetve a negyedben felmerülő egyéb problémák, a fertálymestereink további felvetései. A kissuttogók képei (a teljesség igénye nélkül) az alábbi interaktív gombról tekinthetőek meg.

Kisssuttogó képei


Vissza