Állandó feladatok


SZOMSZÉDÜNNEP képekben:

 

A szomszédünnep alkalmából  a fertálymesterek találkozóra hívják a negyed lakóit egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre. Ez alkalom arra, hogy saját készítésű sütemények és harapnivalók mellett a negyed lakói - akik eddig talán csak látásból ismerték egymást - szót váltsanak és jobban megismerjék egymást. Aki szeretné jobban megismerni a szomszédját, csatlakozzon hozzánk, vegyen részt rendezvényünkön, hozzon néhány süteményt, harapnivalót.  Szóljon szomszédjainak, ők pedig a saját szomszédjaiknak.

2013 2014 2015 2016 2017Karácsonyfa állítás:

A fertálymestereink, a hóstya, (a negyed) lakóinak ezzel a tiszteletbeli gesztussal is szeretnének örömöt szerezni. A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, általában a fenyőfélék közül választott örökzöld növény. Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században. A karácsony ugyan egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek a hívek, de elvilágiasodott formájában és szokásaiban is közkedveltté vált az évszázadok alatt kialakult karácsonyi ünnepkör adventtől vízkeresztig.

Az első feldíszített karácsonyfát Angliában Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg állította (1848)

 2015 2016 2017Nagysuttogók képekben:

A fertálymesteri testület éves programjának megfelelően évente 7 alkalommal a kijelölt negyedek nagysuttogót rendeznek, egy-egy negyedre kb. 2 évente kerül sor. A nagysuttogókra a teljes fertálymesteri testület meg van híva. A nagysuttogók alkalmával az adott negyed bemutatkozik; beszámol az eltelt két évben végzett munkájáról; előadást tart a negyedre jellemző érdekes témáról; majd traktára hívja a megjelent fertálymestereket.

Nagysuttogókról általában Általunk rendezett nagysuttogók
Képek a n-suttogókról Képek a n-suttogókról
Kissuttogó képekben:

A Rác hóstya (a negyed) éves programjának megfelelően évente 7 - 8 alkalommal a negyed kissuttogót rendez. A kissuttogókra a negyed teljes fertálymesteri állománya meg van híva. A kissuttogók alkalmával  megbeszélésre, megvitatásra kerül a negyed soron következő feladatai, illetve a negyedben felmerülő egyéb problémák, a fertálymestereink további felvetései. A kissuttogók képei (a teljesség igénye nélkül) az alábbi interaktív gombról tekinthetőek meg.

KissuttogóinkEGYÉB TEVÉKENYSÉGEINK

LELEKI PROGRAMOKON VALÓ RÉSZVÉTELÜNK:

Az Egri Fertálymesteri Testületet egy SZERETETKÖZÖSSÉG. Nem különböző feltételek, nem valamilyen érdek, nem az anyagi haszon, nem címek megszerzésére való törekvés kovácsol össze bennünket, hanem az egymás iránti önzetlen szeretet.

A szeretet a jóra szolgáló erő, a Teremtő nyelvén szól és a vele való kapcsolat szerves része. Valójában isteni cselekedet és a legtisztább módja annak, hogy egy másik ember és a magunk lelkét tápláljuk. Kötelességünk tehát, hogy munkánkkal és szenvedéseinkkel, egymás elfogadásával és szolgálatával a szeretet civilizációját építsük.

Lássuk a képeket


Mária szobor a haranglábbal

A II. Rákóczi Ferenc utca, Könyök utca és a Ráchegy utca találkozásában egy füves területen található az ún. Csengős Mária-szobor. Mivel állagát az időjárási körülmények elégé lerontották a Rác hóstya negyed fertálymesterei kezdeményezték a szobor és a harangláb  felújítását. Az elhatározást tett követte, a negyed fertálymestereinek pénzbeli és fizikai munkájának valamint a Heves megyei Vízmű Zrt egri üzemigazgatóságának köszönhetően valósult meg a felújítás.

Ezek a szakrális építmények ugyanúgy hozzátartoznak a városképhez mint  az épületek, szobrok,parkok.  Példázzák egy városrész lakóinak összetartozását és a Keresztényhithez való elkötelezettségüket. A mi elődeinknek dédszüleinknek tartozunk azzal, hogy az általuk létrehozott értékeket megőrizzük, rendbe tartjuk és felújítjuk.

A fertálymesteri testület is ezt a szellemiséget hirdeti hisz a mai zaklatott, elanyagiasodott világban egyre inkább szükség van, a keresztényi hitre, egymás segítésére, szeretetére,  a közösségi összetartozásra. Bízom benne, hogy az utánunk jövő generációk az általunk képviselt elveket, értékeket tovább viszik.

 

Szobor és harangláb története Események képekben


 

Főzőversenyeken való indulás


Az egri fertálymesteri testület és a Rác hóstya negyed megismertetése, népszerűsítése érdekében Merczel Imre ("Főszakács") és Petrovics József Pál ("Főkukta") feleségeikkel együtt több főzőversenyen elindultak, mint fertálymesteri csapat. Ezen próbálkozásaikat többnyire sikerek kisérték, ami a jövőre nézve is erőt ad nekik.  

2016 - Verpelét - I. hely

2017 - Verpelét - Különdíj

2018 - Felnémet - II. hely

Természetesen ennek háttere, hogy a szomszédünnepek, a horgászverseny bográcsosait is ez a csapat főzte, főzi a résztvevők nagy megelégedésére.

 

A versenyek képekben

 


2017. szeptember 9-i horgászverseny

A rác hóstya negyed szervezésében - először a fertálymesteri testület '96-os fennállása óta - horgászversenyt hirdettünk a fertálymesteri testület és kedves családjuk részére. A két főszervező Jávorszki János és Seres László volt, az ebédet Merczel Imre ("Főszakács") és Petrovics József Pál ("Főkukta") készítette a feleségek maximális segédkezése mellett.

 

Képek a versenyről


Jégkomandó
Rác hóstyánkon  található lépcsösor (113 lépcsö) megtisztítása

Még több kép!

Vissza